“We can be on location
anywhere in the world
within 24 hours
to make an assessment
and start working
with your team.”

Friso Bakker, CEO.

Warehouse Management Systeem voor magazijnbeheer2018-05-01T13:18:35+00:00

Wat is een Warehouse Management Systeem?

Een warehouse management systeem is niets anders dan een systeem om een magazijn mee te beheren. Het gaat bij warehouse management om het beheer (management) van een magazijn (warehouse). Een magazijn wordt gebruikt voor de opslag van goederen en vaak vindt er ook distributie plaats van deze goederen. Warehouse management behelst alle bedrijfsprocessen die betrekking hebben op goederen die in een magazijn worden opgeslagen en daar mogelijkerwijs ook worden gedistribueerd. Het is dus niet alleen het beheer van de aanwezige voorraad, maar bijvoorbeeld ook de administratie van goederen bij aankomst of vertrek. Goederen moeten bijvoorbeeld een plek krijgen in het magazijn of worden verpakt voor verzending en. Zeker de coördinatie binnen een magazijn kan een complex proces zijn dat toch zo efficiënt mogelijk moet verlopen. Een goed WMS is hierbij onmisbaar.

Wanneer is een warehouse management systeem nuttig?

Ondernemingen die tot WMS implementatie overgaan, zijn meestal bedrijven die met een traditionele (niet geautomatiseerde) administratie onvoldoende overzicht menen te hebben. Vaak begint een bedrijf klein en wordt de voorraad in het magazijn nog met eenvoudige middelen bijgehouden. Naar mate de voorraad en daarmee het magazijn groeit in omvang, zal de wens, of moeten we zeggen noodzaak, voor een goed WMS toenemen. Meerdere personeelsleden zullen in het magazijn bezig zijn met invoer, beheer en uitvoer van producten waardoor factoren als overzicht en efficieny een steeds grotere uitdaging vormen. Alle producten in een magazijn zijn voorzien van een scanbare code zodat medewerkers met scanners de producten kunnen inventariseren en ‘picken’. De implementatie van een warehouse management systeem is mogelijk in praktisch iedere bedrijfsomgeving. Productiebedrijven, transportbedrijven, winkelketens en groothandels maken allemaal gebruik van een warehouse management systeem.

Hoe kan een WMS bedrijfsprocessen verbeteren?

Warehouse management systemen bevatten allerlei intelligente features die de opslag van goederen efficiënter maken. Hiermee wordt de kans op fouten kleiner en kan ook de voorraad kleiner gemaakt worden omdat het beheer ervan beter in kaart kan worden gebracht. Wanneer het WMS goed is ingericht zullen de magazijnmedewerkers efficiënter kunnen werken omdat iedereen altijd weet hoeveel voorraad van welk product waar in het magazijn aanwezig is. Bij bedrijven met magazijnen op meerdere lokaties, zal via het WMS ook te zien zijn hoe de voorraad is verdeeld over deze lokaties. Het is niet moeilijk om voor te stellen dat dit de nodige ritten tussen magazijnen kan schelen.

Hoe kies je het juiste WMS voor jouw organisatie?

De keuze voor een warehouse management systeem kan een lastige opdracht zijn. Er zijn veel aanbieders op de markt en eigenlijk is elke oplossing voor elk magazijn net even anders en dus maatwerk. Belangrijk is om te zorgen voor een goede voorbereiding waarbij nauwkeurig in kaart wordt gebracht waar het gewenste WMS aan moet voldoen. Daarnaast zijn er een aantal tips die wij altijd meegeven:

 • Betrek en informeer medewerkers voorafgaand aan de aanschaf van een nieuw WMS-pakket. Maak voor iedereen duidelijk waarom je deze investering overweegt, wat het de organisatie moet brengen en hoe het zal worden geïmplementeerd. Meer dan 30% van een WMS-systeem wordt na implementatie niet gebruikt omdat er niet intern worden samengewerkt of zelfs wordt tegengewerkt. Angst voor verandering, bang voor eigen werk en / of functioneren.
 • Lange termijn visie van het bedrijf is van groot belang bij het overwegen van een WMS. Voorkom beperkingen op de lange termijn door alle strategische doelen op te nemen in het potentieel van het WMS-systeem. Om je een paar voorbeelden te geven:
  • 39% van de bedrijven met WMS-systemen willen meer locaties.
  • 33% van de bedrijven wil grotere oppervlakten in m2.
  • 25% wil uitrollen naar E-com of E-fulfilment (fluctuaties vragen het proces om flexibel te zijn binnen de normen).
 • Selecteer WMS-leveranciers met bewezen en zeer brede branche-ervaring. Vraag naar referenties en naar welke branches zij bewezen trackrecord hebben. Wat waren de beste werkwijzen en hoe werden deze geïmplementeerd in het WMS-systeem?
 • Kies een Basic WMS-systeem met eenvoudige vaste kernelementen en koppelbaar met alle andere intern draaiende IT-systemen. Verbind WMS, TMS en ERP! Je wilt dit combineren met toegankelijke, transparante en schaalbare – op maat gemaakte – opties, die aansluiten op je behoeften. Gebruik de ervaringen van de WMS-leverancier om feedback te krijgen als het gaat om extra aangepaste wensen voor je organisatie.
 • WMS-systemen in CLOUD-oplossingen, ja of nee? Het is erg belangrijk dat ALLE systemen / apps kunnen worden gekoppeld voor maximale OUTPUT, zoals Business Intelligence en Business Analytics.
  • 58% van de bedrijven met een WMS-systeem gebruiken niet alle actieve systemen en applicaties.
  • 44% van de bedrijven met een WMS-systeem geeft de voorkeur aan een on-premise (BI-oplossing op lokale server in plaats van in de cloud) als het gaat om business intelligence.
  • Cloud-oplossingen genereren veel meer output, goedkoper (kosten per gebruiker) en zijn flexibeler (van 10 gebruikers tot 15 gebruikers). Geen overmatige licenties en implementatiekosten.
 • Kies een WMS-systeem dat voldoende capaciteit biedt voor optimalisatielagen. Retouren worden een groeiend deel van het bedrijf (afhankelijk van denominatie per klant) IN EN UITGAANDE pakketten retouren zijn sinds jaar en dag een ondergeschikt onderdeel van automatisering, terwijl er een toenemende druk op staat. Naarmate leveringen steeds crucialer en steeds efficiënter, sneller en bovenal worden, moeten ze vlekkeloos zijn.
 • Investeer in een WMS-systeem dat nieuwe technologieën ondersteunt, zowel in de software als op locatie.
  • Hoog draadloos netwerk en ononderbroken koppeling met de BackOffice.
  • Boost order picking Handige en eenvoudig te gebruiken scanners of smartphones / tablets.
  • Apparaten met realtime communicatiemogelijkheden (bijv. Stembarcode – pick-to-light).
  • Bluetooth-sensoren om de snelheid van het proces te verbeteren door de locatie op te geven.
 • Bij Aratus hebben wij jarenlange ervaring met de implementatie van diverse systemen in verschillende branches. Hierdoor weten wij klanten snel en efficiënt te helpen en worden ‘beginnersfouten’ binnen organisaties voorkomen. Bovendien hebben wij eigen schaalbare en betaalbare software ontwikkeld op basis van deze ervaringen. Neem contact met ons op en wij vertellen je er alles over.